#

Het Kinderboerderijen project van Stichting KonijnenBelangen

Inspecties
Goed en Fout
Aanmelden
Folder

Inspectie, hoe gaat dat?

Om alle kinderboerderijen in Nederland te inspecteren hebben we veel vrijwilligers nodig, de inspecteurs. Iedereen vanaf 12 jaar kan ons helpen met het bezoeken of officieel gezegd ‘inspecteren’ van kinderboerderijen. Het is niet moeilijk om te doen, je kijkt gewoon wat kritischer naar de konijnen dan de andere bezoekers.
Tijdens een bezoek let de inspecteur op huisvesting, voeding, verzorging, de leefomstandigheden, de gezondheid van het dier etc.  en je maakt foto’s van de verblijven. Als je wilt dan kun je ook een gesprekje aanknopen met de beheerder of een verzorger van de kinderboerderij, maar het hoeft niet.

- Het is wel belangrijk dat je als inspecteur een kinderboerderij objectief kunt beoordelen. Je moet dus geen vergelijking trekken met bijvoorbeeld je eigen konijnen.
- Je moet ook tegen slechte omstandigheden kunnen. Er zijn bijvoorbeeld kinderboerderijen waar konijnen in traliekooien wonen, of waar konijnen met open wonden in hun eigen vuil moeten liggen. 

⇒Lees hier een leuk blogje van een KiBo-inspecteur!

De vrijwilligers of ‘inspecteurs’ die de kinderboerderijen bezoeken vullen, ter plekke of thuis, een vragenlijst in over de kinderboerderij. Aan de hand van de antwoorden die gegeven worden op de vragenlijst komt er een totaalscore uit. De totaalscores van alle kinderboerderijen worden naast elkaar gelegd en de kinderboerderij met de hoogste score krijgt de SnuffelAward.
Die kinderboerderij is een voorbeeld van hoe het eigenlijk zou moeten.
Nu wil dat niet zeggen dat alle andere kinderboerderijen het niet goed doen, maar soms kan het net iets beter.

 

Voorbeelden goed en fout.

Op deze pagina vind je foto’s van goede en ook slechte voorbeelden met daarbij uitgelegd waarom iets goed is of waarom niet. Natuurlijk wordt ook aangegeven hoe iets op een eenvoudige wijze verbeterd kan worden.

Geweldige transformatie: Kinderboerderij Kleine Artis in De Rijp!
Ervoor: Tien afzonderlijke hokken van 60 x 70 cm, zonder bescherming tegen zon, regen en harde wind.
De oplossing: Hokken samenvoegen en de huidige konijnen wisselen met bestaande stelletjes/trios uit het asiel!
Het resultaat: Gelukkige konijnen met een maatje en speelruimte!

En de bezoekers? Die zitten te genieten van de konijnen die elkaar wassen, tegen elkaar aan liggen en door hun hok racen!

Een kooi met een traliebodem

Zonder bodembedekking en hooi is barbaars en past niet in het educatieve karakter van een  kinderboerderij.

Huisvesting in een klein hok

- Is saai voor konijnen en kinderen
- Het konijn kan niet rennen en springen en dat  is schadelijk voor de gezondheid van het dier

Huisvesting in een ren of op een berg

- Vergt minder onderhoud
- Biedt meer ruimte
- Biedt ruimte aan een groepje konijnen
- Is leuker voor kinderen èn konijnen

Een konijnenberg of ren hoeft niet op gras, maar kan ook op tegels. Dit zou wellicht op elke kinderboerderij te realiseren zijn. Een stal is ook ideaal te gebruiken als mogelijkheid om de konijnen de broodnodige bewegingsruimte te geven.
Wat dozen en tunnels zijn prima schuil- en speelmogelijkheden.


En verder nog...

Konijnen houden van spelen en speelgoed hoeft beslist niet duur te zijn. Hierbij valt te denken aan dozen, tunnels, balletjes, takken, lege wc-rolletjes, telefoonboeken, houten huisjes.

Konijnen zijn sociale dieren en hebben behoefte aan een maatje. Een gecastreerde ram (bijvoorbeeld uit een asiel) met één of meerdere vrouwtjes is veel leuker dan 20 konijnen alleen in een hok. Natuurlijk kunnen de dieren niet plompverloren bij elkaar gezet worden, dat wordt vechten. Kennismaking vooraf is nodig, evenals ruimte.

Een konijn heeft dag en nacht veel hooi nodig en maar weinig biks. Vers water mag nooit ontbreken.

Een knuffelhoek is leuk voor kinderen, maar alleen onder goed toezicht en met voldoende schuilmogelijkheden kan het ook voor de konijnen leuk zijn. Konijnen vinden het verschrikkelijk om opgepakt te worden en raken daardoor in paniek. Zijn zijn prooidieren en in de natuur betekent gepakt worden bijna altijd de dood. Aaien daarentegen vinden ze heerlijk.

 

Te inspecteren kinderboerderijen

Klik hier om te zien welke kinderboerderijen er nog geïnspecteerd moeten worden.

Meedoen?

Aanmelden als inspecteur kun je via onderstaand formulier doen. Je krijgt dan een uitgebreide handleiding voor het inspecteren alsmede de vragenlijst per e-mail toegestuurd.

De aanmeldingen voor inspecteur zijn gesloten

Folder voor kinderboerderijen

Stichting KonijnenBelangen heeft een folder gemaakt met daarin informatie speciaal voor kinderboerderijen. 

Download kinderboerderijfolder in kleur

Download kinderboerderijfolder in zwart-wit